Најновије на блогу

На мјесту вољно

Српски јунаци

Војна технологија

» » » ПАРАСТОС ЗА УБИЈЕНЕ СРБЕ У ЈАБУЦИ

ФОЧА, 27. ЈУЛА /СРНА/ - У православној цркви Преображења Господњег у Јабуци код Фоче данас је служен помен-парастос за 65 мјештана Срба који су страдали у посљедњем рату, а од којих је 43 убијено у злочину муслиманске војске 23. јула 1992. године.

Прије 22 године, припадници такозване Армије БиХ запалили су и до темеља уништили 18 српских села на подручју од Стоца до Јахорине и на свиреп начин убили 43 мјештанина, међу њима и жене, старце и дјецу. 

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи Ново Елез, а најстарија Јаков Шаровић, који је имао 86 година. 

Тада је срушена и мјесна црква која је прилозима вјерника обновљена 2005. године, а у дворишту цркве је подигнут споменик страдалим Јабучанима и борцима из Фоче који су погинули бранећи овај крај. 

За злочин у Јабуци, упркос бројним свједочењима преживјелих, правосудне институције у БиХ никада нису подигле ниједну оптужницу. 

Некадашњем борцу Војске Републике Српске Миомиру Бојату из Фоче у Јабуци је погинуо брат који је покушао да заштити српско становништво. 

Тражећи покојног брата, Бојат каже да је пар дана након злочина наишао на стравичне призоре масакрираних жртава. "Видио сам заклану жену, а на другом мјесту још једну жену чија је глава била смрскана тупим предметом", присјећа се Бојат, који је брата нашао спаљеног. 

Један од свједока злочина Гордан Мастило каже да је више пута давао изјаве за истражне органе, али сматра да некоме није у интересу да се докаже ко је починилац злочина. 

"Очигледно да је вријеме савезник заборава, све је мање живих свједока и питање је када нас не буде да ли ће се ико сјећати овога. Најстрашније је што нико неће одговорати за убијену дјецу, за слијепе и непокретне старице", рекао је Мастило. 

Предсједник Удружења избјеглих и расељених у општини Фоча Љубиша Симовић каже да су злочин извршиле муслиманске снаге, предвођене комшијама из Јабуке. 

"Било је исписивања слова `У`, сјечења главе, спаљивања жена, језиви призори", рекао је Симовић, коме је тог дана убијено више рођака. 

У Борачкој организацији Фоча истичу да неће одустати од захтјева за процесуирање злочина. 

"Углавном се зна ко је то извршио, правда је спора, али ми и даље захтијевамо да злочинце стигне казна", рекао је предсједник Борачке организације Фоча Срђан Станковић. 

Организација породица погинулих бораца општине Фоча прошле године је у порти цркве у Јабуци засадила 21 садницу тује, а данас су засадили и 22. као симбол колико је прошло година од злочина. 

Након рата, Дејтонским споразумом Јабука је припала Федерацији БиХ, па је преостало српско становништво морало селити са својих огњишта, а посмртни остаци страдалих Јабучана тада су пренесени на Градско гробље у Фочи.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост

Нема коментара:

Остави коментар