Најновије на блогу

На мјесту вољно

Српски јунаци

Војна технологија

» » » МАРШ ОДБРАНЕ: ВОЈКОВИЋИ - ИЛИЊАЧА

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 21. ЈУЛА /СРНА/ - Парастосом у цркви у Војковићима у Источном Сарајеву данас је почело обиљежавање Светог великомученика Прокопија, крсне славе Капеле у којој су слике 217 погинулих бораца Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Предсједник општинске Борачке организације Источна Илиџа Бобан Томашевић рекао је да је након парастоса организован Марш одбране: Војковићи-Илињача, у оквиру културно-спортске манифестације "4. август – да се не заборави", када је 1992. године одбрањена Источна Илиџа. 

"Да није било Илињаче на Гаврића Брду тешко би било успјешно одбранити ову линију одбране која је дала подршку одбране за комплетно подручје одговорности Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде", нагласио је Томашевић. 

Он је додао да ће Борачка организација Источне Илиџе 4. августа организовати пријем за породице погинулих бораца, а данашњи дан увеличан је Маршом одбране до Илињаче на Гаврића Брду гдје ће бити одржан историјски час и ручак. 

Начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач рекао је да су борци из Источне Илиџе попуњавали пет бригада Војске Републике Српске и једна од њих је Друга сарајевска бригада, чији су припадници у ово вријеме 1992. године надљудским напорима одбранили простор на коме су живјели и свима који су послије Дејтона изашли на слободну српску земљу омогућили да имају гдје да се настане и живе у Републици Српској. 

"Од прошле године традиција је да се на данашњи дан славе Капеле, која је посвећена свим погинулим борцима Војске Републике Српске, маршом иде на Илињачу - мјесто одакле је овај простор одбрањен", истакао је Ковач. 

Он је нагласио да овај дан значи пуно за будуће генерације, јер уколико се не буде причало о овим догађајима они неће бити упамћени на адекватан начин и постојаће могућност да буду изокренути. 

Милојка Мичић, мајка погинулог борца Александра Мичића, рекла је да су оваква окупљања важна, да не би били заборављени они који су дали живот за стварање Републике Српске.

Фото галерију погледајте >>>ОВДЈЕ<<<

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост

Нема коментара:

Остави коментар